fbpx

Dziś upiekliśmy chlebek przed kamerami.

Składniki:

2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
3 szklanki wody
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka miodu,
3/4 szklanke maki jaglanej,
Opcjonalnie dodaj:
1 szklanka ziaren (np. słonecznik, mak, siemię lniane niemielone, len złocisty 1 łyżkę nasion chia, można dać pestki dyni, orzechy – to co mamy i lubimy)
Olej lub maslo i ewentualnie platki owsiane do nasmarowania formy.

Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie wypłucz na sitku.
Wsyp kaszę do miski, zalej wodą i odstaw na 12 godzin (nie przykrywaj szczelnie, wystarczy ściereczka).
Po 12 godzinach odlej wodę (zostawiając tylko odrobinę) i zmiksuj kaszę z mąką jaglaną i solą (opcjonalnie jeszcze z ziarnami, orzechami) na gładką masę,
Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h. Po tym czasie ciasto delikatnie podrośnie. Formę natłuść (olejem lub masłem) i wysyp płatkami owsianymi, po czym wlej masę.
Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny.

Smacznego!